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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  13/12/2013
Data da última atualização:  20/10/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  OLIVEIRA, A. P. M. de; VENTURIERI, G. C.; CONTRERA, F. A. L.
Afiliação:  Anna Patrycia Martins de OLIVEIRA, UFPA; GIORGIO CRISTINO VENTURIERI, CPATU; Felipe Andrés León CONTRERA, UFPA.
Título:  Body size variation, abundance and control techniques of Pseudohypocera kerteszi, a plague of stingless bee keeping.
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  Bulletin of Insectology, v. 66, n. 2, p. 203-208, 2013.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  A common technique used to control phorid fly infestations on stingless bee?s nests is the use of traps with commercial vinegars, especially the red wine vinegar, which is stated to be more efficient than the white wine vinegar. However, the claims on its greater efficacy are only circumstantial, not based on experiments. Thus, the aim of this work was to test the efficacy of traps composed of red wine or white wine commercial vinegars on the attractiveness of adult Pseudohypocera kerteszi Enderlein (Diptera Phoridae) females that infested colonies of Melipona fasciculata Smith, and Melipona seminigra Friese. The comparisons were made by placing one trap of red wine vinegar and other of white wine vinegar in infested colonies of the studied species for a week to check for possible differences in their attractiveness on phorids. We also tested the possibility that traps could attract phorid flies from outside the nests, thus potentially increasing an infestation. This was tested by placing traps of red wine vinegar in empty hives in the meliponary, thus eliminating bee?s odours and food stores as factors that could attract phorid flies. There was no difference on the attractiveness of traps composed of red wine or white wine vinegars (Wilcoxon matched-pairs test), and traps did not any attract phorid flies from the outside to the interior of hives. Thus, the red wine and white wine vinegars can be equally used to capture phorid flies that invade nests of stingless bees, and t... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Abelha-sem-ferrão; Meliponicultura.
Thesagro:  Praga.
Categoria do assunto:  O Insetos e Entomologia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/94000/1/vol66-2013-203-208oliveira.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATU48812 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  22/12/2020
Data da última atualização:  22/12/2020
Autoria:  DALAZEN, J. R.; GONTIJO, I.; PAYE, H. de S.; VALANI, G. P.; TOMAZ, M. A.; PARTELLI, F. L.
Afiliação:  JÉSSICA RODRIGUES DALAZEN, Universidade Federal do Espírito Santo, Departamento de Ciências Agrárias e Engenharias; IVONEY GONTIJO, Universidade Federal do Espírito Santo, Departamento de Ciências Agrárias e Engenharias; HENRIQUE de SÁ PAYE, Instituto Capixaba de Pesquisa, Assistência Técnica e Extensão Rural, Centro Regional de Desenvolvimento Rural; GUSTAVO PEREIRA VALANI, Universidade de São Paulo, Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz, Departamento de Ciência do Solo; MARCELO ANTONIO TOMAZ, Universidade Federal do Espírito Santo, Departamento de Ciências Agrárias e Engenharias; FÁBIO LUIZ PARTELLI, Universidade Federal do Espírito Santo, Departamento de Ciências Agrárias e Engenharias.
Título:  Macronutrient dynamics in leaves and bunches of black pepper.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 55, e01780, 2020.
DOI:  https://doi. org/10.1590/S1678-3921.pab2020.v55.01780
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Dinâmica de macronutrientes em folhas e cachos de pimenta-do-reino.
Conteúdo:  Abstract - The objective of this work was to determine the macronutrient dynamics in leaves and bunches of black pepper (Piper nigrum) throughout the plant reproductive cycles. The experiment was carried out in a commercial field of 'Bragantina' black pepper. Leaves and bunches were sampled every 21 days for one year, during two crop cycles. The bunches were sampled from the twenty eighth day after the appearance of inflorescences until the complete fruit maturation. Samples of leaves and bunches were dried, and the contents of N, P, K, Ca, Mg, and S were determined. N, K, and Ca were the most common macronutrients found in the bunches and leaves of black pepper. The accumulation of dry matter in the bunches was similar for both cycles and it was adjusted to the linear and quadratic models. The accumulation and content of macronutrients followed the dry matter behavior trend. Macronutrient contents in leaves oscillate during the year, and K and Mg vary more than N, P, Ca, and S. The macronutrient contents in black pepper leaves and bunches depends on the plant vegetative stage, and this variation should be considered in the planning of the fertilization management. Resumo - O objetivo deste trabalho foi determinar a dinâmica de macronutrientes em folhas e cachos de pimenta-do-reino (Piper nigrum), ao longo dos ciclos reprodutivos da planta. O experimento foi realizado em uma lavoura comercial de pimenta-do-reino 'Bragantina'. Folhas e cachos foram amostrados a cada 21 dias, ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Cultivar Bragantina.
Thesagro:  Cacho; Matéria Seca; Pimenta do Reino; Piper Nigrum; Piperaceae.
Thesaurus NAL:  Black pepper.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/219548/1/Macronutrient-dynamics-leaves.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
AI-SEDE65112 - 1UPEAP - DD
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